Oldřich Drápal - aktuálně

Pár aktuálních informacích co se u ná děje a nebo co připravujeme...

Lisování sušených hroznů
Lisování

Vinobraní v roce 2020 začalo o měsíc později.

Vinobraní v roce 2020 začalo o měsíc později. Teploty byly oproti předcházejícím rokům rozdílné. Lisovat jsem začal po 5 měsících po uložení hroznů na rošty. Vzhledem k počasí i v zimě (relativně vysoká vlhkost) jsem lisování zastali a odložil až na duben. Zatím mošt nevykazoval mojí očekávanou cukernatost.

sušení hroznů na slámové víno
Sušení hroznů

Už se to blíží. Hrozny se pěkně vysušují Letos budu lisovat 6 odrůd, nově Sylván, Hibernal a Muškát moravský.

Z jednoho metráku hroznů po vysušení při cukernatosti 42 st. ČNM vylisuji cca 18l šťávy (normálně cca 60 litrů)
Z mé zkušenosti je optimální doba sušení hroznů 5 měsíců. Tím také dosahují vysokého extraktu nad 50g.

balení slámového vína
Nové dárkové balení na tři lahve

Pěkná vína potřebují i pěkmá balení

Z jednoho metráku hroznů po vysušení při cukernatosti 42 st. ČNM vylisuji cca 18l šťávy (normálně cca 60 litrů)
Z mé zkušenosti je optimální doba sušení hroznů 5 měsíců. Tím také dosahují vysokého extraktu nad 50g.